Hoe moet je dan mestonderzoek uitvoeren? Daar is geen simpel antwoord op. Er zijn namelijk verschillende methodes om mestonderzoek uit te voeren. Hieronder leggen we kort de meest gebruikte technieken uit.
1. McMaster-methode
In het laboratorium wordt een bepaalde hoeveelheid mest afgewogen en opgelost in een bepaalde hoeveelheid zoutoplossing. Deze zoutoplossing heeft een bepaalde dichtheid, waardoor de wormeitjes naar het oppervlak drijven. Daarom wordt de zoutoplossing ook wel flotatieoplossing genoemd.
Na het zeven wordt een deel van de bovenstaande vloeistof geïnjecteerd in een McMaster-telkamer (zie foto). Onder de microscoop kunnen de wormeitjes in de telkamer geteld worden. Doordat de eitjes naar het oppervlak drijven dankzij de flotatieoplossing is het makkelijker om ze waar te nemen. Deze methode is een kwantitatieve methode en geeft een goede indicatie van een worminfectie. Detectielimiet bedraagt 25 EPG (eitjes per gram mest).
Met deze methode worden de meest voorkomende wormensoorten (bloedwormen, spoelwormen en veulenwormen) gedetecteerd. Andere wormsoorten worden slechts bij toeval gedetecteerd. Deze methode wordt door MestCheck gebruikt bij standaard mestonderzoek. Je kan deze aankopen in onze webshop.
2. Flotac methode
Deze methode werd ontwikkeld door een Italiaans universiteit.
Er wordt een bepaalde hoeveelheid gram mest afgewogen, hierbij wordt er een bepaald volume flotatieoplossing in de container aan toe gevoegd. In de container wordt alles goed gemengd, daarna injecteren we in de speciaal ontworpen telkamer.
Deze laten we 10 minuten rusten zodat alle wormeitjes gaan drijven.
Onder de microscoop worden alle wormeitjes geteld. Ook deze methode is een kwantitatieve methode. Detectielimiet bedraagt 5 EPG (eitjes per gram mest).
Deze methode wordt gebruikt voor de de meest voorkomende wormensoorten (bloedwormen, spoelwormen en veulenwormen) te detecteren, maar omwille van zijn lagere detectielimiet wordt hij vaak ingezet voor het sneller opsporen van spoelwormbesmettingen en zo ook veel sneller te kunnen behandelen. Het is dus een ideale test voor jonge paarden.
Je kan deze methode aankopen in onze webshop om te verzenden en om af te leveren.
3. EquiSal lintwormtest
De EquiSal lintwormtest in ontwikkeld door Austin Biologics Ltd. De monsters worden eerst naar Ierland verstuurd en daarna naar Engeland waar de analyse plaats vindt (omwille van Brexit). Het resultaat is ten vroegste na 14 dagen beschikbaar.
Omdat lintwormen zich vasthechten aan de darmwand ter hoogte van de overgang tussen de dunne en de dikke darm, kunnen ze schade toe brengen aan de darmwand. Ook kunnen ze koliek veroorzaken, daarom is het belangrijk als er een besmetting is deze ook te behandelen.
Maar een lintwormbesmetting wordt bij toeval vastgesteld via mestonderzoek. De lintworm scheidt zijn ei-pakketjes onregelmatig uit, hierdoor wordt een besmetting niet altijd vastgesteld via mestonderzoek. Vandaar dat er vaak in het najaar blind ontwormd wordt tegen lintwormbesmettingen met een combi-preparaat. Blind ontwormen vergroot het gevaar op de ontwikkeling van resistentie en jouw paard en het milieu worden onnodig belast met chemische middelen.
De EquiSal lintwormtest is een gebruiksvriendelijke test waarbij de eigenaar zelf speeksel bij zijn paard afneemt met de bijgeleverde swab en dit speekselmonster opstuurt naar Ierland. Al de benodigde materialen om staal te nemen en op te sturen ontvangt u van ons.
In het laboratorium in Engeland worden de hoeveelheid specifieke anti-lichamen tegen lintworm gemeten via ELISA’s. Als er lintwormen aanwezig zijn, gaat het immuunsysteem specifieke anti-lichamen produceren die terug te vinden zijn in het speeksel. De specifieke anti-lichamen worden met de EquiSal lintworm test aangetoond.
Bij een negatief resultaat, mag je zeker zijn dat er geen lintwormbesmetting is. Bij een positief resultaat kunnen de anti-lichamen van een vorige, al behandelde, besmetting nog aanwezig zijn, maar het kan ook gaan over een nieuwe besmetting.
Je kan de EquiSal lintworm test terug vinden in onze webshop.
4. Sedimentatie-methode
Deze techniek wordt minder toegepast omdat er minder wormsoorten mee gevonden kunnen worden. Hier wordt gebruik gemaakt van een omgekeerd effect dan bij de flotatiemethode; bij de sedimentatie-methode zullen de wormeitjes namelijk niet drijven naar het oppervlak, maar zullen ze bezinken naar de bodem.
5.Bearmann-methode voor longwormen
Een longworminfectie is niet aan te tonen met de McMaster-methode. Longwormeitjes zijn namelijk al uitgekomen wanneer ze met de mest naar buiten komen, waardoor er geen eitelling mogelijk is vanuit een meststaal.
Daarom maakt men voor longwormonderzoek gebruik van de Bearmann-methode. Omdat larven graag warme vochtige omgevingen opzoeken, gaan we de mest in lauw water hangen. De larven gaan vanuit de mest in het lauwe water komen en door de zwaartekracht zinken ze.
De vloeistof onderaan de tubing wordt overgebracht op een objectglaasje en microscopisch onderzocht op de aanwezigheid van larven. Wanneer er één larfje gevonden wordt, spreekt men van een infectie en moet deze behandeld worden. Deze methode is een kwalitatieve methode. Deze methode wordt door MestCheck gebruikt bij aanvullend mestonderzoek naar longworm, je kan deze aankopen in onze webshop.
6. Dorsman-methode voor leverbot
Leverbot eieren zijn te zwaar om te vinden met de McMaster-methode. Bij de Dorsman-methode wordt een hoeveelheid mest opgelost in water, gezeefd door speciale zeven en gesedimenteerd in verschillende stappen.
Hiernaast een foto van de botvanger, deze bestaat uit drie opeenvolgende zeven waardoor men leverboteitjes kan vinden.
Deze methode is ook een kwalitatieve methode. Als er één eitje gevonden wordt, is er sprake van een leverbotinfectie. Deze methode wordt door MestCheck gebruikt bij aanvullend mestonderzoek naar leverbot, je kan deze aankopen in onze webshop.
7. Plakbandmethode voor aarswormen
Eitjes van de aarswormen komen bijna nooit in de mest terecht en zijn hierdoor moeilijk aan te tonen met standaard mestonderzoek. Wanneer er een vermoeden is van aarswormen wordt daarom de plakbandmethode gebruikt.
Hierbij druk je een doorzichtig plakbandje rond het gebied van de anus en trek je het er voorzichtig weer af. Het plakbandje wordt vervolgens geplakt op een objectglaasje en bekeken onder de microscoop op de aanwezigheid van eitjes.
Deze methode wordt door MestCheck gebruikt bij aanvullend mestonderzoek naar aarswormen, je kan deze aankopen in onze webshop.