Bij paarden
Het eerste jaar raden wij voor een gezond paard aan om vier keer per jaar mestonderzoek te laten uitvoeren, nl. half maart (voor de start van het weideseizoen), in juni, in augustus en in oktober. Hierdoor kan nagegaan worden of je paard gevoelig is voor wormbesmettingen of niet.
Wanneer je paard een lage wormgevoeligheid heeft en volgens onderzoek hoort ongeveer 80% van de paarden bij deze categorie, dan kan je met een lagere frequentie gaan monitoren.
Twee weken na een ontworming kan je mestonderzoek laten uitvoeren om na te gaan of de wormkuur effectief geweest is. Hierdoor ga je na of er resistente wormen aanwezig zijn.
Tijdens de wintermaanden zijn wormen minder actief, ze houden als het ware een winterslaap. Gedurende deze periode gaan ze minder of geen eitjes uitscheiden. Hierdoor kan je een vals negatief resultaat krijgen bij een mestonderzoek. Je mag dan niet concluderen dat er geen wormen aanwezig zijn, wel dat er op dat moment geen ei-producerende wormen aanwezig zijn.
Voor grote groepen adviseren wij om bij alle paarden samen individueel een mestonderzoek te laten uitvoeren. Zo kunnen de hoge ei-uitscheiders bepaald worden en moeten ook alleen zij ontwormd worden.
Wanneer er een nieuw paard in de groep komt, wordt er ook aangeraden om eerst mestonderzoek te laten uitvoeren, omdat de grootte van wormbesmetting onbekend is.
Ondanks drie à vier mestonderzoeken per jaar, blijft het toch noodzakelijk om uw paard één keer per jaar preventief te ontwormen. Het ontwormingsmiddel is namelijk ook werkzaam tegen parasieten die niet aangetoond worden in mestonderzoek. Deze preventieve ontworming wordt het best na de eerste nachtvorst gegeven met een combi-preparaat tegen lintwormen. Hiermee ontworm je niet alleen tegen lintworm, maar ook tegen de horzellarven en ingekapselde bloedwormen.
Preventief werken is en blijft het belangrijkste om wormbesmettingen te voorkomen. De voornaamste taak van een paardeneigenaar is om de mestballen uit de weide te verwijderen al begrijpen wij dat dit niet altijd mogelijk is. Bij worm-managment wordt hier dieper op in gegaan.